30 Nisan 2014 Çarşamba

Google’dan Akıllı Telefon Devrimi




                Her sene daha iyi bir telefona sahip olmak için bir sürü para verenler veya istediği özellikte telefon bulamayanlar bu haber herkesin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte.
                Google modüler cep telefonu üretiyor. Project Ara adını verdiği akıllı telefon 2015 yılında 50 dolardan satışa sunulacak. Tabi o çıktığı zaman 50 dolardan satılmaz ayrıca 50 dolara da herhalde sadece kapağını falan satarlar. Bir de ülkemizdeki vergi yükünü düşünürsek bize yine pahalıya patlayacağı kesin. Ama yine de durumu yetenler için büyük bir fırsat bence.
                Telefonun güzel yanı ve ona modüler denmesinin de sebebi şu ki telefonun her türlü donanımını belirlemek kullanıcıya kalmış. Yani sanki araba alırken standart donanımlar haricinde kalan opsiyonel donanımları istek ve zevklerimize göre seçmemiz gibi bir imkanımız var bu telefonu alırken. Telefonun kapağından işlemcisine ram miktarından bataryasına hafızasına ekranına  her türlü donanımına ve hatta yazılımına kadar her şey kullanıcının isteğine göre düzenlenebiliyor.
                Tıpkı legodan oyuncak yapar gibi telefonun parçalarını birleştirip kullanabiliyoruz. Diyelim ki bozulan eskiyen veya arızalı bir parça varsa çıkarıp yenisini takarak telefonu kullanmaya devam ediyoruz. Google bu sayede kullandığı telefonundan memnun olduğu halde bir arıza veya telefon eskidikçe oluşan bir sorun yüzünden başka bir telefon alan ve ona alışmaya çalışan insanlar için de çok önemli bir işe imza atmış oluyor. Modüler teknoloji aynı telefonu yeni parçalar takarak senelerce kullanmayı sağlıyor. 


                Dediğim gibi 50 dolara telefonu alamıyoruz. Project Ara’nın 50 dolarlık “çıplak” versiyonu telefon kapağı, bir Wi-Fi kablosuz bağlantı modülü ve acil durum pilinden oluşuyor. Dokunmatik ekran, video kamera, NAND flash depolama birimi, SIM kart ve hücresel modem gibi parçaları ise ayrıca satın alınıyor. Ama avantajı şu ki herkes bütçesine uygun olan parçayı alabilir. Mesela eğer bilinçli bir kullanıcıysanız çok yüksek frekansta çalışan bir işlemci yerine orta hızda bir işlemci alıp ram miktarını fazla tutarak telefonu rahatlatabilir ve yine hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ama bence bu modüler teknolojinin en güzel yanı kullanılacak pile de bizim karar vermemiz. Piyasada bir çok telefonu kimi zaman çok beğeniyoruz ama şarjı çok çabuk bittiği için vazgeçebiliyoruz. Ben bu telefonda işlemci ve ram gibi telefonun çalışma hızını belirleyecek donanımlardan çok buna önem veriyorum çünkü zaten günümüzde artık yeni nesil telefonlarda kasma donma yavaşlama pek de olmuyor. Yeter ki telefonun işlemcisi ram miktarı ve hafızası yeterli olsun. En azından benim telefonumda ben hiçbir kasma yaşamıyorum. Ama şarj ömrü günümüz telefonlarında genel olarak ortak sıkıntı.
                Peki telefonun boyutları nasıl olacak? Öyle ya, 50 dolara satın alacağınız bir telefon kasasına 9 inçlik tablet ekran takamazsınız. Ancak Project Ara telefonlar 3 farklı boyutta sunulacak: Mini boy, orta boy ve jumbo boy. Mini boy 2 inç ekranlar ve orta boy da 4+ inç ekranlar için. Jumbo boy ise Galaxy Note 3 gibi mini tablet boyunda oluyor ki buna telefon ve tablet arasında bir ürün olduğu için “phablet” diyoruz.
                Google aslında modüler telefon teknolojisini biraz tanıttı birkaç sene önce Android işletim sistemiyle. Şöyle ki Sony, Samsung, Lg gibi üreticiler Android yazılımını alıp kendilerine göre özelleştirebiliyor özel uygulamalar yazabiliyordu. Yani aslında telefonun parçaları değişmiyor ama yazılımın parçaları değişebiliyor bu şekilde yani Google biraz geleceğe yönelik de ipucu vermiş gibi görünüyor.  
                Bence bu teknolojik devrim ile birlikte sektördeki diğer markalar büyük darbe alacak. Artık piyasada en iyi dediğimiz HTC Samsung Sony gibi markalar yerine parça tedarikçi markalar pazara hakim olacak. Böylece ilk kez yan sanayi ana sanayinin önüne geçmiş olacak bu şekilde. Elbette diğer markalar da bu tarz telefon üretebilir bence üretecektir de ama ne kadar rekabet edebilirler orasını bilemiyorum. Ama bu projeyle cep telefonlarında büyük marka devri kapanacaktır.
                Project Ara’nın seri üretim versiyonu 10 mm kalınlığında olacak. Bu belki son model iPhone kadar ince değil (7,6 mm) ancak yeterince ince. Modüler parçaların kalınlığının 4 mm olması ve bunun da genelde 10 mm kalınlığında bir telefon oluşturması planlanıyor.
                Ayrıca bence yakın geleceğin en önemli teknolojisi olacak olan 3B printerler kullanarak modüler parçaları çok daha ince ve ucuza üretmek mümkün. Bu da seri üretimdeki firmaların rekabetini arttıracaktır.
            Google akıllı telefonlara bugüne kadar sadece veri merkezlerinde kullanılan bir teknolojiyi de ekliyor. Telefonun parçalarını cihaz çalışırken değiştirme özelliği.
Örneğin telefon çalışırken ek modül takarak belleğini yükseltebilirsiniz. Bunun için telefonu kapatmak gerekmiyor. Sök-tak işlemlerini ve elektronik kilitlerin yerine oturmasını ise özel bir yönetici yazılımı kontrol edecek.
Öndeki modüller plastik klips sistemiyle takılıyor, ancak arkadaki modüller kalıcı elektromıknatıslarla yerine oturuyor. Bu mıknatısları cihazın pilinden akım çekerek devre dışı bıraktığınız zaman arka modülleri yerinden sökebiliyorsunuz.
Google telefonun arka kapağının sağlam olması için elektromıknatıs sistemin tercih etmiş ve telefonu korumak amacıyla 3B printerda basılan modüler kapaklar tasarlamış. Ancak betona düşünce ne kadar hasar alır kullanırsak görürüz.
Modüler telefonların ilk başta aklımıza gelmeyen avantajları var. Diyelim ki telefonun pili bitiyor ve açık arazide şarj etme olanağınız yok. Siz de internete gireceksiniz ve telefonu kapatmak istemiyorsunuz. Bu durumda kamera modülünü sökebilir ve ana pili desteklemek için kameranın yerine düşük kapasiteli küçük bir ek pil takabilirsiniz.
                Ya da diyelim ki yurt dışında tatile gideceksiniz ve roaming ücreti ödememek için kimseye telefon etmeyeceğinizi biliyorsunuz. Bu durumda hücresel modem yerine flaşlı daha büyük bir kamera takarak, tatil anılarını HD çekimlerle kaydedebilirsiniz. Acil durumda arama yapmak için de Skype veya Viber kullanırsınız.
                Yani anlaşılan modüler teknoloji bütün alışkanlıklarımızı değiştirecek gibi gözüküyor. Yazımın başlığında akıllı telefon devrimi dememin sebebi de buydu zaten.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder