24 Nisan 2014 Perşembe

LG Optimus G İnceleme




                Blogumdaki ilk teknoloji ürünü incelememi şu an kullandığım telefon olan LG Optimus G için yapmaya karar verdim.
                
                 Tasarım

                Telefon 4.7” boyutunda 8.5 mm inceliğinde ve 145 g ağırlığında ve elinize aldığınızda tam olarak ele oturan bir tasarıma sahip. Telefonda yanlardaki açma-kapama-kilitleme tuşu ve ses arttırıp azaltma tuşu haricinde herhangi bir tuş bulunmuyor. Arka tarafındaki kamera çıkıntısı ilk başta beni rahatsız etmişti fakat sonradan alıştım telefonu tutarken de kolaylık sağlayabiliyor. Arka taraf tamamen kristal yansımalı kaplamayla kaplı. Bu sayede görüş açısına ve ışığa göre farklı desenler oluşuyor ve estetik bir görünüm sağlıyor. Ama bana kalırsa estetik görünümü düşünmek yerine başka markalardaki rakiplerinde olduğu gibi tırtıklı mat bir yüzey veya Note 3 de olduğu gibi deri kaplı olsa daha güzel olabilirdi. En azından dokunduktan sonra parmak izi görülmezdi. Ama tabi böyle telefonlar genellikle kılıfla kullanıldığı için arkası çok da önemli değil. Ben de deri cüzdan kılıfla kullanıyorum mesela. Ayrıca kılıfla kullanılmasını da tavsiye ederim darbelere düşmelere karşı daha dayanıklı olması açısından. Dayanıklılık demişken telefonda kullanılan Corning Gorilla Glass 2 ekran koruyucunun ne olduğunu başta anlamamıştım. İnternette biraz baktım Gorilla Glass 2’nin özelliklerine ve ne kadar sağlam olduğunu ve çizilmeyen bir ekran olduğunu öğrendim. Defalarca kılıflı yada kılıfsız düştü ve şu ana kadar hiçbir kırılma çizilme olmadı. Yani telefonun dayanıklılığı fena değil. Telefonun etrafındaki gümüş görünümlü şerit kamera çıkıntısının çerçevesinde de kullanılmış. Bu da telefona daha estetik bir görünüm sağlamış. Kameranın hemen altına LED flaş yerleştirilmiş ve kamera gibi çıkıntılı değil. Alt tarafta micro usb girişi üstte de 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Telefonun ön tarafındaki dokunmatik tuşlar telefon kapalıyken veya kilitliyken gözükmüyor. Kullanım esnasında hangi durumlarda yanması gerektiğini kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Ben daha uzun bir şarj ömrü için sadece dokunduğumda yanıp ve bir süre sonra sönecek şekilde ayarladım. Bunların haricinde tasarım için daha fazla bir şey söylemeyeceğim zaten sade ve şık bir tasarıma sahip.
               
                Donanım
                 
                Bence telefonun en güçlü olduğu konu donanımı. 1.5 Ghz 4 çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemci , Adreno320 GPU ve 2GB Ram oldukça iyi bir performans sağlıyor. Bu performansıyla piyasadaki en iyi diye tabir edilen telefonlarla kapışabilecek bir güçte. Real Racing 3 Asphalt 8 NFS Most Wanted gibi büyük boyutlu oyunlarda bile en ufak bir takılma olmuyor. Ben çoğu zaman müzik dinleyerek oyun oynarım o zaman bile takılma kasma yaşamadım. Sadece uzun süreli oynamada biraz ısınma yapabiliyor ve ısınma sebebiyle ekran parlaklığı otomatik olarak düşürülüyor ama zaten şarj daha uzun gitsin diye %50 parlaklıkta otomatik modda kullanıyorum ve o halde bile diğer telefonlarda olduğu gibi güneşli havada ekranın görünmemesi gibi bir durum asla olmuyor. Telefonun ara yüzü de oldukça akıcı ve hiçbir şekilde kasma yaşanmıyor. Donanım özelliklerini bir tablo halinde yazarsak ;

Çip set : Qualcomm MDM9615/APQ8064
İşlemci :
1.5GHZ Qualcomm Snapdragon S4 pro (Quad Core)
GPU : Adreno 320
Ram : 2 GB
Sensörler : İvme ölçer, Jiroskop, Yakınlık Ölçer, pusula
GPS : A-GPS,Glonass
Bağlantı : Wi-Fi 802.11 a/b/g/n,2G,3G(HSDPA 900 / 2100),4G
Hafıza : 32 GB (25 GB kullanılabilir)

                Performans

                Daha önce de dediğim gibi performans konusunda çok iyi bir telefon. Snapdragon S4 işlemci ve True HD IPS+ ekran birbiriyle çok uyumlu çalışıyor bu da en zorlu oyunlarda bile kendini belli ediyor. Yani telefonun performansı için söylenecek çok bir şey yok Eco Mode da bile telefonda bir kasma olmuyor. Ayrıca şarjın daha fazla gitmesi için Eco Mode da kullanmayı tavsiye ederim.
               
                Ekran

                True HD IPS+ ekran neredeyse Full HD kalitesinde bir görüntü sağlıyor. Telefonun donanımından sonra gelen en güzel özelliği de ekranı denilebilir. Yalnız uzun süreli kullanımda ısınma yaparsa ekran parlaklığı düşüyor onun haricinde de ekran için söylenecek pek bir şey bulamıyorum.
               
                Hafıza

                Telefonun bir güzel özelliği de 32 GB lık dahili hafızası. Bence dahili hafızanın yanında bir de SD kart desteği olsaydı daha güzel olurdu ama bu sefer de diğer androidlerde yaşanan hafıza sorunları yaşanacak ve root olayını bilmeyenler için sıkıntı olabilecekti belki. Yine de 25 GB lık kullanım alanı oldukça yeterli bir kapasite. Diğer markalarda olduğu gibi 16 GB veya 8 GB lık bir hafızanın olmaması güzel bir olay 4 GB hafızası olan androidlere söyleyecek bir söz bulamıyorum zaten. Zaten hafızanın bir kısmını kullanamıyoruz en azından kapasitesi yüksek olmalı ve bu telefondaki 32 GB lık kapasite ihtiyaçları karşılayacak nitelikte. Bence bütün telefonlar için de 32 GB hafıza minimum seçenek olmalı artık.

                Pil

                Telefonun pili 2100 mAh. Rakiplerine göre çok da iddialı sayılmaz. Ama ben kullanıcısı olarak biliyorum Eco Mode açıkken %50 ekran parlaklığında ortalama 1 gün şarjı gidiyor. Zaten piyasadaki android işletim sistemli telefonlar da genel olarak 1-1.5 gün gidiyor şarjları. O yüzden pil konusunda da pek sıkıntı yaşatmayacak bir telefon diyebiliriz.
               
    Ses

                Ses konusunda piyasada HTC gibi bir marka varken bu telefon onların yanında sönük kalıyor. Ama HTC gibi bu konuda en iyi olan markayla kıyaslamazsak diğer rakipleriyle arasında çok büyük farklılıklar yok. Kulaklığa gelirsek LG Quadbeats kulaklık telefonun orijinal kulaklığı ve mükemmel bir ses izolasyonuna sahip. Bu sayede çok güzel bir ses kalitesi var ve özellikle bass yoğunluklu şarkılarda çok güzel bir ses veriyor.
               
   Kamera

                13 MP’lik kamera gündüz çekimlerinde çok kaliteli bir görüntü sağlıyor fakat gece için özellikle ön kamera çok da iyi bir performans sergilemiyor. Gece çekim yaparken zoom yapmadan yine fena sayılmayacak bir görüntü veriyor fotoğraflarda ama videolar için aynı şeyi söyleyemiyorum. Bu telefon kamera konusunda rakipleriyle özellikle gece çekimlerinde pek de yarışabileceği söylenemez. Nokia’nın reklamlarında neden kamerayı vurguladıkları biraz anlaşılıyor. Piyasada en iyi kameraya Nokia ve HTC sahip diyebilirim. Ama bu fiyatlarda bir telefon için sadece gece çekimlerinde görüntü kalitesi çok iyi değil diye telefona kötü demek de haksızlık olur.
               
 Yazılım

                Yazılım olarak Android’in son sürümü olan 4.1.2 Jelly Bean kurulu. Gayet basit ve anlaşılır kullanımı kolay bir yazılımı var. Ayrıca LG bu yazılıma farklı birkaç özellik eklemiş. Örneğin Quickmemo özelliği yani ekran görüntüsünün üzerine bir şeyler yazıp çizebiliyorsunuz. Bir başka özellik de QSlide fonksiyonu. Bu fonksiyonla aynı anda iki farklı ekranı görüntüleyebiliyorsunuz. Mesela video izlerken aynı anda mesaj yazmak veya internete girmek gibi.  Yani yazılım olarak gayet akıcı basit güzel ve kullanışlı bir yazılım kullanılmış diyebilirim.

            Genel Olarak

                Yani kısacası telefonun kötü diyebileceğimiz pek bir özelliği yok. Zaten internet sitesinde de yazdığı üzere popüler bir tüketici dergisine göre 11/2012 itibariyle ABD’nin en iyi akıllı telefonu seçilmesi de telefonun kalitesini kanıtlar nitelikte. Türkiye’de sadece Teknosa ve Turkcell’de satılan bu telefonu ben Teknosa’dan 1200 TL’ye almıştım. Verdiğim paraya göre piyasadaki diğer telefonlara kıyasla paranın hakkını veren bir telefon. Herkese de tavsiye edebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder